Ínyenc sók a nagyvilágból

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

 

 

Alea - vörös agyagos ínyenc só

 


 

Enyhe ízű asztali só Hawaii-szigetekről, ami évszázadokig a sziget vallási rítusainak egyik kellékeként szolgált. Ha létezik olyan, hogy elbűvölő só, akkor az Alaea bizonyára kiérdemelné ezt a megtisztelő címet. Az Alaea a legtöbb asztali sónál enyhébb ízű, sokoldalú és teljesen megállja helyét a modern konyhában. Különleges színét és ízét a vulkanikus vörös agyagból származó porréteg adja, amely értékes ásványokkal telíti a sót. Ezek az ásványok a sejtek szintjén szívódnak fel. Az ALAEA egy magas biológiai hasznosulású só, amitől még egészségesebb lesz. Határozottan ajánljuk partikra – jól jön levesekhez és szószokhoz, de húsok, hal és zöldségek ízesítésére is alkalmas.

 

Black Lava - Durva Koromfekete Láva só

 

 

Egy apró vulkanikus csendes-óceáni szigetről Molokai-ról, származik, amely a Csendes-óceán közepén elhelyezkedő vulkanikus Hawaii-szigetcsoport egyik tagja. A só szokatlan színét aktív széntartalmának köszönheti. Ez az aktív széntartalom a fekete a láva sónak méregtelenítő tulajdonságot kölcsönöz. A Fekete Láva egy, az ételkészítés végén használatos sófajta, amely különleges ízt ad az ételnek és fokozza a szervezet kiválasztását. Sok kiváló első osztályú étteremben a Fekete Láva só kedvelt fűszer. Lenyűgöző látványt nyújt az őrlőben. Kiválóan alkalmazható halhoz, rákhoz, húsok elkészítéséhez vagy zöldség párolásához, de dekorációnak is megfelel üvegtálakba, palackokba, vagy koktélok mellé.

 

Flor de Sal - Só Virága

 

 

 

Durva, ínyenc só Portugáliából. „A sók kaviárját" kézzel szedik össze Algavrében. Igazi ínyenc só, finom aromával. A főszakácsok kedvence. Ahhoz, hogy a só virág alakjában rakodjék le a sólepárlókban, szélmentes és napsütéses időjárásra van szükség. Csak az első lepárlásból születik a valódi prémium minőségű „Flor de Sal". A folyamat eredménye hófehér só, ami ásványokban igen gazdag, puha, de erős. A „Só virága" kedvelt mind a szakácsok, mind pedig az ínyencek között világszerte, mert a só kivételes aromája javítja minden étel ízét, összetétele frissíti a testet-lelket. Torták cukormáz készítéséhez is felhasználják.

 

Kala Namak - indiai élet só

 

 

(Extra finomra őrölt só) A „Fekete sót" India hegységeinek mélyében bányásszák. A fekete-barna tömbök formájában felszínre hozott kősó számtalan fontos ásványi anyagot, többek közt vasat és ként tartalmaz. Amint a felszínre kerül, a só barnás, rózsaszínes árnyalatot ölt. Már ekkor érződik enyhe kénes aromája. Íze füstös, fűszeres, hasonlít a tojáséra. Kala Namak só ásványi anyagokban, különösen vasban igen gazdag. Lenyűgöző és egyedi termék: porfelhőt képez, nyomokban ként tartalmaz. A valódi gourmand-ok megszállottjai a Kala Namak sónak, akárcsak a vegetáriánusok. Az ayurvédikus táplálkozás egyéb gyógyhatásai mellett külön kedveli az emésztésre gyakorolt hatását. Különösen alkalmas a kész ételek utólagos sózására.

 

 Murray River - Söpihék Ausztráliából

 


(Só pelyhek a Murray-folyótól) Grillező Só Ez a só a varázslatos ausztrál Murray-folyó medencéjéből származik. A lehető legjobb választás asztali sónak, mivel javítja az ételek, saláták ízét, de a grillezésnél is megállja a helyét. Ízletes és finom, kellemes, enyhe íz jellemzi, könnyed állaga miatt hamar feloldódik. Egyedülálló módon „pezseg" a szájban. Barackszínét a sós tengervízben élő vörös algának köszönheti. A vörös alga gazdag ásványtartalma mellett, karotint is kölcsönöz a sópehelynek. Különösen gazdag forrása a kalciumnak és magnéziumnak. A Murray-folyóból származó só tulajdonképpen bármilyen recepthez megfelelő.

 

 White Flakes - Fehér Sópihék Ciprusról

 

Kellemes roppanása van, íze a tengeré. A sókristályokat lassan, a sós rétegeket egymásra halmozva tudják előállítani. Így jelennek meg a piramis alakú kristályok, amelyeket aztán kézzel szednek össze. Ezek a piramis alakú sókristályok nemcsak szépségesek, de az ízük is felejthetetlen. Csak úgy roppannak az ember szájában, miközben selymesen csiklandozzák a nyelv hegyét. A piramis alakú sókristályok lágyabb ízűek, mint más ismert sófajták, de a periódusos rendszer minden elemét, a gázok kivételével ugyanúgy tartalmazzák. Gyönyörű, dekoratív hatású só. 100% tiszta tengeri só, adalékanyagok nélkül.

 

Guerande - Csúcsgasztronómiai élvezet Franciaországból

 


Évezredes múlttal (aprított vagy durva). Egy ínyenc nemzet terméke, amely híres jó konyhájáról. Nagyszerű só ágy vagy só burok ételeinknek, gazdag nyomelemekben. Magas hidratáló ereje miatt kevesebbet kell használni belőle tartósításkor és pácolások alkalmával, mint a hagyományos sókból. Íze a kelta Bretagne szeleit és tengerét felidéző só. Finomítatlan, természetes só, amely gazdag ásványi anyagokban, különösen magnéziumban. A Guerande kiemeli az ízeket és a szakácsok szerint ez a legjobb só a piacon, amellyel a főzést be lehet fejezni. Ezt a sót kézzel szedik a sópárlókban. Kiemeli a tenger gyümölcseinek ízét.

 

 

Himalájai Kristálysó - a pakisztáni sóhegységből

 

 

(Finom vagy durva szemű só) A Himalájai Kristály só különlegesen ritka, összetétele a periódusos rendszer csaknem minden természetes elemét magában foglalja, ezek a sók kémiailag kezeletlenek. A sók védik a sejteket az elsavasodástól. A sók gyémántja. Kristálytiszta – gyönyörű és tökéletes szerkezetű, több mint 250 millió éves. Ez a só, mint a kristály, tiszta, könnyű, és szinte átlátszó. Páratlan látványt nyújt a sótartóban. Méltóságteljessé teszi az asztal hangulatát. Értéke és finom íze miatt évszázadokig az arisztokrácia kedvencének számított. A Himalájai Kristály só érezhetően javítja a húsok, halak, és zöldséges ételek ízét.

 

Himalájai Pink só életsó/sejtsó - a pakisztáni sóhegységből

 

 

 

(Finom vagy durva szemű só)Testünk illetve sejt anyagunk 70%-a ásványi anyagokból álló sós víz. Ez a vizes közeg, megfelelő pH érték mellett az egészség alapja, az információ áramlásának feltétele a sejteken belül és a sejtek között. A helyes elektrolit arányt, jó minőségű sejt sókkal biztosíthatjuk. A pakisztáni pink só az őstenger maradványait tartalmazza a sejteknek szükséges gazdag ásványi anyag mennyiséggel, ami alapja a bázikus tisztító diétáknak. Ez a só 250 millió éves és tele van természetes ásványokkal.

 

Persian Blue - Perzsiai kék sejtsó Iránból "A fény játéka"

 

 

(Finom vagy durva szemű só) A kék só a legritkább sófajta, amelyet ismerünk. Irán egyik tartományában, az északi Semmanban termelik ki egy sóbányában. A lenyűgöző kék színt a kristályszerkezet képződésekor nyeri el, mivel a folyamat során nyomást fejtenek ki a lepárláshoz használt sóra. Az egyes kristályok különös módon törik meg a fényt és ennek eredménye a kékes szín (ami tulajdonképpen csak egy optikai csalódás). A perzsiai kék sónak erős íze van, amely kihozza a főzés során használt többi fűszer ízét. Kellemes látványt nyújt egy üveg sótartóban. Ajánljuk kacsa, vagy liba májához, szarvasgombához, tengeri ételekhez, és húsételekhez.

 

Smoked Salt Oak - tölgyfával füstölt só

 

 

(Sópihék vagy durva szemű só)A füstölt só elmúlt korokat, az északi vikingek emlékét idézi fel és hívja Önt is egy mesés kalandra! Ez a só a vegetáriánusok kedvence, zöldségek párolásához, főzéséhez kiváló. Fűszerezze vele bátran sült csirkéjét! Engedje szabadjára képzeletét! Termékünk ugyanolyan módon, tölgyfával táplált tűz fölött füstölve készül, ahogy sok évvel ezelőtt a vikingek is füstölték sójukat. Éppen emiatt aromája füstölt ízű lesz, amelyet a vegetáriánusok és húsfogyasztók egyaránt kedvelnek. Próbálja megsózni a zöldborsót vagy a kelbimbót a füstölt sóval csak a jobb hatás kedvéért! Vagy jól dörzsölje be a csirkét a durvára őrölt sóval, mielőtt betenné a sütőbe. Ezt a sót mindegyik évszakra ajánljuk. A szabad levegő ízét csempészi ételeibe. 100% tiszta tengeri só, adalékanyagok nélkül, hidegen füstölve.

 

Sweet Salt - Édes Só az Amerikai Egyesült Államokból

 

 

(Finom vagy durva szemű só) Ezt a sót az észak-amerikai hegyvidékekben, Utahban bányásszák, lenyűgöző színét a vulkáni hamutól kapja. Az édes só az ásványi anyagok tárháza, kiemelkedően magas és természetes jódtartalma miatt számít különlegesnek. Tiszta só, mentes a szennyeződésektől. Enyhe ízű, ezért mindenféle étel elkészítéséhez ajánlott. Az édes só az ősidők tengereinek mélyéről származik, amelyek 200 millió évvel ezelőtt a kontinensrészt borították. A Jura korszak vulkánkitörései miatt kialakult lávarétegek végül lefedték a sót, elzárva azt a külvilágtól – és a szennyeződés minden formájától. Az észak-amerikai édes só egyike a világ legfinomabb és legtisztább sóinak, nem finomítják, nem kezelik, adalékanyagoktól mentes, 100%-ig természetes termék. Az édes só az amerikai szakácsok kedvence, általános használatú fűszer, mert számos ízt kiemel anélkül, hogy maga dominánssá válna.